Найбільший біль міністра освіти і науки України

                                                 «Мій найбільший біль- це те, що діти не

ходять до школи  через цькування. Ми:

вчителі, батьки, повинні виправити цю

ситуацію, а для цього від кожного з нас

потребується великий запас любові,

розуміння та сили волі»

                                                      (Л. Гриневич)

Від булінгу в українських школах страждає 67% учнів віком від 11 до 17 років, з них 40% мовчать й продовжують терпіти, а тому не отримують допомогу, а ні від дорослих, а ні від ровесників, які бояться, що агресія перекинеться на них. Та і школою усе не закінчується 9 з 10 підлітків з тикаються з таким явищем, як кібербулінг (приниження у Інтернеті) також, нажаль, існує знущання в родині.

«Я люблю Україну за те, що тільки тут політики з теплим серцем й хочуть щось робити для дітей» – саме так Ніколас Вуйчич охарактеризував своє ставлення до проекту «Безпечна школа», який стартував на теренах України під керівництвом Лілії Гриневич (Міністр освіти і науки України). Н. Вуйчич наголосив, що наша країна, ледь не єдина де питання  булінгу розглядається на рівні керівництва країни.

29.03.18 року в актовому залі Київського палацу дітей та юнацтва у рамках проекту «Безпечна школа»,  відбулась зустріч із спікерами, які поділились своїми історіями.

Першим, кого тепло зустрів глядацький зал був Микола Кулеба (уповноважений Президента України з прав дитини):

«Колись у школі мене побив старшокласник. У мене був струс мозку. Але мої батьки і досі не знають правди. І це не є добре, не мовчіть, самі ви не впораєтесь з образами такого масштабу».

«9 років я навчалась у школі в невеликому місті. Там я була просто зіркою. І ось я переходжу у гімназію, де кожен третій зірка. Однокласники мене ігнорували півроку. І тільки через ці жахливі півроку зі мною почали спілкуватися і багато хто казав: «Ти класна, я жалкую, що не спілкувався з тобою з початку»

Неля Шовкопляс (ведуча «Сніданок з 1+1»)

Місце спікера також займали успішні та знамениті акторки:

«Коли я згадую про шкільні часи у мене ідуть мурахи по шкіри…Мене принижували. Це справді залишає слід на все життя, мені навіть жахіття сняться пов’язані з цим. Проте потрібно пам’ятати, що ти вищий, кращий за тих хто тебе ображає.»

Андреєва Яніна

«У реальному житті я не стикалась з булінгом, але граючі Вероніку, я зрозуміла наскільки це боляче».

Зірка серіалу «Школа» Ірина Кудашова.

Наступним на сцену вийшов родзинка програми, Нік Вуйчич (мотиваційний оратор  і гарна людина, яка допомагає реалізації проекту досвідом та ідеями). Нік підкорив увесь зал першою ж фразою: «Я люблю вас, такими які ви є». Потім розповів декілька історій з власного життя, головною звісно ж стала та, у якій він розповів про цькування:

«В моїй школі був хлопець, який коли бачив мене завжди кричав «Дивись на Ніка», це мене дратувало и одного разу я підійшов і сказав «Досить», на що він спитав «Тобі образливо?» і я відповів «Ага», він вибачився, адже навіть не знав, що ображає мене. Потім я попросив його обійняти мене і ми стали друзями. Ось я до чого, деякі навіть не знають, що ображають вас, тому просто скажіть «Досить»».

На при кінці зустрічі Вуйчич, усім присутнім запропонував заплющити очі, опустити голову и підняти руку, він ставив запитання, а усі відповідали на них (коли твоя відповідь «так» треба стиснути долоню в кулак). Результати приголомшили усіх 40 чоловік у залі, з 500, думали про самогубство; 14 намагалось здійснити самогубство (7 через знущання у родині, 5 через булінг у школі, 2 з інших причин).

«Я підліток, який ніколи не замислювався про самогубство і ніколи не потерпав від знущань». Дуже сподіваюся, що найближчий час саме так про себе буде казати кожна українська дитина.

МИКИТЕНКО МАР’ЯНА

Категорії: Новини школи

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.