Щедрий вечір, добрий вечір-

І дорослим, і малечі! 

Щастя, радості, любові, 

Щоб завжди були здорові

І багаті, і веселі

І надворі, і в оселі. 

Щоб Господь оберігав, 

Вам усе потрібне дав, 

Щоб ви квітли з кожним кроком, 

 
Отже всіх вас з Новим роком!

14 січня – свято СТАРИЙ НОВИЙ РІК

      Це абсолютно дивовижне свято, яке відзначається лише в декількох країнах. Традиція відзначати старий Новий рік  виникла після 1918 року, коли було введено нове літочислення. Спочатку це свято називалося Новий рік за старим стилем. Але вимовляти настільки довгу назву було незручним, і з’явилося словосполучення «старий Новий рік».

      Іноземцям зрозуміти його абсолютно неможливо: як можна бути старим і новим одночасно?! Але такі вже ми, непередбачувані…

   За старих часів вважалося, що в новорічну ніч (по старому стилю) сходяться сонце і місяць, і це є початком всього нового, зокрема — Нового року. У наших предків Маланка символізувала місяць, а Василь був символом сонця. Вважалося, що в цю ніч Маланка вийшла заміж за Василя.

    Сьогодні такий день, коли в кожну українську оселю приходять колядники, щоб зичити гарного Нового року та віншувати той рік, який минув.

    Коза, чорт, цигани, лікар  – та це ще не всі герої одного з найяскравіших і найцікавіших свят в народному календарі  – Маланки. Такі персонажі зустрічаються раз у рік напередодні Старого Нового року. Втілити давні українські традиції вирішили також учні  нашої  школи. Театралізоване дійство «Різдвяна зірка засіяла» відтворили учні 3 – Б класу під керівництвом кл.кер. Черевко Т.С.

   Учні привітали всю шкільну родину із святом Василя та Маланки, водили козу, співали колядки й щедрівки, бажали всім добра й мирного неба.

Молоді актори продемонстрували артистичні здібності, вміння декламувати, триматися на сцені. Яскраві костюми, зміна декорацій та щира гра акторів не залишили байдужими нікого. Задоволення від вистави отримали і юні артисти, і вдячні глядачі.   

Гості, батьки, вчителі, учні дізналися багато цікавого про українські традиції і обряди, що властиві цьому дню.



Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.