Світ без емпатії… Ми, ймовірно, не пережили б цього. Емпатія створює зв’язки між людьми, об’єднує їх і допомагає налагодити дружбу і любов. Це змушує нас відчувати, ніби хтось піклується про нас: без неї ми, швидше за все, будемо відчувати себе вразливими і самотніми.
Особливо це проявляється в дитинстві та підлітковому віці. Адже якщо дорослі люди так чи інакше вміють справлятися із ситуаціями, в яких не знаходять відгук і розуміння від оточення, то для дітей і підлітків це може стати надскладним завданням.
Дуже добре, коли у дитини, збалансовано розвинена емпатія – уміння співчувати, співпереживати, відчувати іншу людину. Проте ми часто стикаємося з тим, що у наших дітей є присутньою її протилежність.
Школа — це ще одне місце, де діти можуть навчитися емпатії.
Педагогічна емпатія – здатність вчителя до емоційної ідентифікації себе з учнем, уміння співпереживати дітям, віддзеркалювати у власній психіці їхні радощі та смутки, проблеми та інтереси, виявляти можливість поставити себе на місце інших.
Ми продовжуємо працювати у дослідно-експериментальній роботі «Розвиток управлінської компетентності керівників ЗЗСО» над темою ” Впровадження емпатії в освітньому просторі”.
Робоча група педагогічного колективу, нашого закладу освіти опрацювала такі питання:
1. Визначення “емпатії”
2. Чому важливо розвивати емпатію і виховувати доброту у сучасних дітей
3. Розвиток емпатії через освітні онлайн-платформи Empatico, книги-онлайн від організаторів проекту та інше
4. Що насправді означає бути емпатійним?
5. У чому цінність емпатії для обох сторін діалогу?
6. Що таке самоемпатія і наскільки вона важлива для розуміння не тільки себе ,а й іншого.
7. Які практичні вправи можна використовувати у освітньому процесі для тренування навичок емпатійного слухання та розуміння, тощо.
Важливо пам’ятати, що хоча наші діти й народжуються із природними здібностями до емпатії та великодушності, розвиток цих рис характеру не відбувається природним чином, більше того, згасає, якщо їх залишити без уваги.

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.