«Живе Кобзар у пам’яті народу, 
Живуть його слова, і мрії, і думки.
Хоч зазнавав великі перешкоди,
Та спадщина його сягла віки»

У перші бе­резневі дні ми знову згадуємо великого сина нашого на­роду, славетного і  величного митця, людини планетарного масштабу Тараса Шевченка. Його ім’я входить в наше життя з дитинства, з маминих пісень, з наших перших книжок.

Впродовж тижня у нашому закладі освіти, з метою популяризації творчої спадщини Кобзаря, утвердження його духовних заповідей, активізації освітньої роботи серед учнівської молоді відбулися тематичні заходи, а саме:

Виховні години для учнів 5-11 класах: «Український поет, якого знає ввесь світ», «Земля Великого Тараса», «Тарасовими   шляхами», «До тебе я, Тарасе, йду», «Шевченківськими стежками», «Шануй Шевченка, Україно, як мати рідного сина», «Маленьким дітям про Великого Кобзаря», «Тарас Шевченко – український поет і художник» (Кл. керіники).

Книжкова виставка «Шана Кобзареві», на якій були представлені твори геніального поета, наукова та публіцистична літератури про нього (Шмигирівська Н.О.).

Шкільне фойє, коридори оформлено виставкою-копією дитячих малюнків з колекціями ілюстрацій картин Т.Г.Шевченка (учні 11 кл.), тематичними стендами та  інформаційними куточками «Ми – нащадки Кобзаря», на яких представлено  досить цікаву та різноманітну інформацію про його життя (8-А кл.).

Вчителями української мови та літератури Мироненко Т.В. та Мироновою Ю.В. було проведено конкурс читців-декламаторів поезії Т.Г.Шевченка «Якби ти нас Тарасе, чув». Перегортаючи сторінки улюблених віршів поета діти розуміли, що вони вчать любити українське слово, рідний край.

Цікавими та пізнавальними для учнів початкових класів  стали уроки читання «Тарас Шевченко – святиня українського народу», «Шлях до Кобзаря», «Палке слово Кобзаря», «За сторінками Кобзаря», «Мелодії віршів Шевченка», «Шевченкове слово – то правда свята», а також школярі  із задоволенням прийняли активну участь у конкурсі малюнків. (Верета З.В., Дідух І.О. Черевко Т.С. Обозова А., Глущак С.Т.).

Учнями та вчителями школи була створена власна відео-літературна композиція “Вічно житиме Шевченкове слово” під час якого учні згадали цікаві епізоди з життя поета, читали вірші, присвячені Кобзарю.

Керівник проекту, вчитель образотворчого мистецтва, Максименко Ольга Миколаївна, організувала проект «Живописні полотна Тараса Шевченка», де учні 11 класу могли познайомитися з картинами Т. Г. Шевченка дізнатися про техніки малювання, якими він володів, учні не лише отримали цікаву інформацію, а й власноруч створили копії його робіт.

Щоб показати значимість постаті Кобзаря для всього людства, його сучасність, розвивати творчі здібності учнів, учителі української мови та літератури Мироненко Т.В. і Миронова Ю.В. з учнями 9 класу відвідали Національний музей імені Тараса Шевченка. Під час екскурсії діти поринули в український світ культури і мистецтва: побачили художні твори Т.Г. Шевченка, дізнались нові для себе факти з його життєвого і творчого шляху.

Змінюються часи, але незмінним, невичерпним і, по суті, не до кінця прочитаним і розгаданим залишається сам Т. Шевченко. І вистачить його, поза всяким сумнівом, ще на багато-багато поколінь – допоки житиме український народ, допоки буде жити наша Україна!

Ми впевнені, що ці та інші заходи, які відбулися в нашому закладі, допоможуть школярам зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Шевченка в зародження та розвиток української культури, мови, нашої державності.  І ще раз переконатися, що: Шевченко – це  наша душа, наша мудрість, це наша сила.

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.