У будь-якій спільноті, малій чи великій, конфлікти неминучі. Вони виникають через те, що у сторін є різні інтереси, часом узагалі різновекторні. Конфлікти заважають нормально жити та ефективно працювати, тож їх потрібно вирішувати.

Хмелєва-Токарєва Ольга Василівна – завідувач науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Інституту післядипломної педагогічної освіти (соціальний педагог, психотерапевт, тренер з ненасильницького спілкування, коуч ICF, Член Української спілки психотерапевтів) знову завітала до нашого закладу освіти.

Ми пригадали основні принципи ненасильницького спілкування та розібрали цікаві для нас теми на тренінгу «Від конфлікту до діалогу: «мова Жирафу» у спілкуванні (Ефективні комунікації в кризовій та стресовій ситуаціях).»

Але спочатку про «мову Жирафа». У нього найбільше серце з-поміж всіх наземних (сухопутних) тварин, він досить високий, щоб дивитися в майбутнє, а також благородний і сильний. Жираф закликає нас говорити від щирого серця, говорити про те, що відбувається з нами, не засуджуючи інших. В такому виразі, ви даєте людям можливість сказати “так”, хоча ви також поважаєте і відповідь “ні”.

Кожен день, кожну годину життя ми опиняємося в ситуації вибору. І, вибираючи, говоримо одному варіанту розвитку подій “так”, а іншим – “ні”.

Як сказати “НІ”, як зробити це правильно у стосунках з колегами, батьками, дітьми і залишатися в ресурсі ми дізналися сьогодні.

Незабутній тренінг знову відкрив вчителям світ важливих психологічних та комунікативних навичок для сучасного навчання.

Ми не просто слухали пані Ольгу, ми вправлялись в різних ситуаціях. Одразу перевіряли завдання. Практикували один на одному, як посилити свою здатність справлятись із стресом, спричиненим конфліктом, як ефективно вирішувати діалог через техніки ненасильницького спілкування, активного слухання, працювали з інтересами, емоціями та потребами, навчались новим технікам.

Цей тренінг надав нам більше навичок і розуміння, як саме поводити себе в складній ситуації, щоб бути в ресурсі і почуватися впевненіше.

Тренерка з неконфліктного спілкування – пані Ольга, каже, що, всі навички, отримані на тренінгу, роблять вчителя не лише посередником у навчальному процесі, а й довіреною фігурою, на яку можна покластися в різних життєвих ситуаціях, не руйнуючи відносини і не ображаючи, не відчуваючи почуття провини.

Щиро дякуємо за навчання, за досвід, співпрацю, за цікаво та плідно проведений час, за корисні знання для наших освітян.. Бажаємо всім учасникам тренінгу  втілювати набуті навички у своїй роботі.

З побажаннями миру й добра – Ольго Василівно.

 

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.