За даними ЮНІСЕФ та Агентства ООН у справах біженців, діти становлять половину від загальної кількості всіх біженців від війни в Україні, тобто понад 2 млн. осіб. З  яких понад 15 тисяч дітей і підлітків прийняла Варшава до своїх дитячих садків, початкових і середніх шкіл.

Отож життя триває і освіта не зупиняється, бо освіта – то про мрії та про майбутнє, а воно у нас неймовірно прекрасне. Тож треба закінчувати школу, вступати до вищого навчального закладу, мріяти, діяти та перемагати.

Для освітян це нові виклики і  велика відповідальність на освітньому фронті.

Вчительство різних країн об’єднується заради дітей.

Зранку і до вечора проходять неймовірно велика кількість індивідуальних онлайн навчань, вебінарів, конференцій, семінарів, онлайн-зустрічей, тренінгів, курсів, психологічної підтримки самих освітян та підтримки учнівства, тощо.

Нещодавно у Варшаві, у Szkoła Edukacji PAFW i UW(Кампус Варшавського університету Охоти) пройшла Дидактична конференція «Український вчитель в Польщі», у якій взяли участь кілька десятків вчителів, яким довелося виїхати з України та польські освітяни, які навчають наших дітей у Польщі.

До заходу доєдналася і колега нашого закладу освіти, СШ №110 імені К.Гапоненка, Марія Андріївна Долинна.

Жваво та насичено пройшло спілкування.

Програма конференції включала:

Інавгураційну лекцію з українською освітньою, державною і політичною діячкою, народною депутаткою України, з 2016 до 2019 — міністр освіти і науки України, ініціаторкою фундаментальних реформ освіти, Першою міністр-жінкою освіти і науки за часів незалежної України – Лілією Михайлівною Гриневич.

На якій прозвучали найбільші освітні виклики в контексті біженців; система освіти в Україні та подальші освітні перспективи для здобувачів освіти; практична інформація про шкільне навчання від освітніх організацій та установ, та ін.

Після лекції викладачі взяли участь у дидактичних, психолого-математичних майстер-класах та міжпредметних психологічно-виховних семінарах-практикумах з польськими лекторами.

Завершилась конференція зустріччю з Романом Шияном – представником Групи підтримки реформ МОН, багаторічним директором Центру підготовки вчителів у Львові. Який дав відповіді на питання:

Якою має бути освіта українських дітей за кордоном?

Як зберегти систему освіти в умовах війни, зокрема, як, не зважаючи на війну, підготувати і розпочати новий навчальний рік?

По закінченню конференції Марія Андріївна отримала сертифікат про участь у конференції «Український вчитель в Польщі» (6 академічних годин).

Такі конференції сьогодні потрібні. Для нас надважливо дати дітям можливість здобувати якісну освіту і не втрачати зв’язок з Україною. Освіту, яка допоможе їм бути успішними і далі розбудовувати власну країну.

Ми впевнені в перемозі й гідному майбутньому України.

Дякуємо Марії Андріївні та колегам, які зараз працюють за межами України, бажаємо вам витримки, терпеливості і розуміння того, що сьогодні ви можете стати джерелом надії і мотивації для українських дітей.

Також наш заклад дуже вдячний Польщі та всім країнам, які приймають наших вчителів та учнів, що тимчасово змушені були втекти від війни.

Бережіть себе! Слава Україні! Героям Слава!

#СШ_№110

#навчаннятриває

#Польша_та_Україна

#освітяни_разом

#всебудеукраїна

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.