Надзвичайно важливо знати про трагічні сторінки нашої історії. Повномасштабна агресія Росії проти України триває вже третій місяць. Утім, важливо пам’ятати, що насправді агресія почалася ще 2014 року – з моменту окупації російськими військами Кримського півострову, внаслідок чого багато кримських татар та українців зазнали переслідувань або вимушені були полишити свої домівки. На жаль, в історії кримськотатарського народу 2014 рік не був першою подібною трагедією. 1944 року їм уже довелося пережити депортацію, коли майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі – загинули.

Щорічно 18 травня наш заклад освіти долучається до відзначення Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – пам’ять про злочинні акції, сплановані керівною верхівкою колишнього Союзу РСР та здійснені радянськими каральними органами у 1944 році.

У цей день вчителями історії та класними керівниками були організовані для учнів  онлайн-заходи: (уроки пам’яті, виховні години, інформаційні хвилинки на уроках історії, дискусії, патріотичні години, віртуальна екскурсія до онлайн-музею депортації кримських татар «Tamurlar» , перегляд документальних відео, презентацій та фільмів: «Хайтарма», «Трагедія кримськотатарського народу», «Боротьба за повернення на Батьківщину», «Депортація кримськотатарського населення та інших народів», «18.05.1944 – трагічна дата в історії кримсько-татарського народу»),на яких учням розповідали про трагічні  події 18 травня 1944 року,  обговорили питання щодо передумов, причин та особливостей депортації кримськотатарського народу, визначення масштабів, напрямків, та організацію процесу переселення, подальшої долі після депортації та подій сьогодення.

Учні та вчителі висловилися за толерантне ставлення до національних меншин, які проживають в Україні, а також, співпереживання до тяжкої долі депортованих та за повагу незламності духу у боротьбі за право жити на своїй землі.

Ми, молоде покоління, пам’ятаємо про тих, кого торкнулося це жахіття, яке світ визнав актом геноциду. Сьогодні наш заклад освіти розділяє з кримськотатарським народом  біль від трагедії 18 травня 1944 року. Ця дата нагадує, що можна злочинно відібрати в народу його землю, та неможливо відібрати в народу його дух і волю.

#CrimeaIsUkraine

 #КримЦеУкраїна

 #Amnesty_Ukraine

#Все_буде_Україна_
#ми_пам’ятаємо
#UAразом

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.