Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива,  її порівнюють зі співом солов’я, бо лине вона, як його ніжна пісня.

Ти велична і проста.

Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово!

Іван Багряний

 

Мова – запорука існування народу, нації.  За допомогою мови будуються міста, розвивається культура народів. За допомогою мови ми вивчаємо науки і одержуємо знання. За допомогою мови люди можуть зрозуміти одне одного, вирішувати різні питання, просити, вітати, миритися, виконувати прохання, надихати на подвиги, виражати радість, освідчуватись в коханні. Тому немає нічого кращого за мову.

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно увійшло тільки у 1999 році.

До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся шкільна родина і нашого закладу освіти. Про мову як духовний скарб нації, про те, що вона живе в наших серцях, йшла мова під час таких заходів:

  • написання диктанту “Україна в нас одна” ;
  • виставок стіннівок «Мова – душа народу» ,  «Мова – це скарб нації»;
  • акція «Вдягни український бренд – вишиванку»
  • вікторин «Мова рідна», «Як ми говоримо», «У світі цікавих слів і висловів»;
  • тематичних уроків «Є у світі багато мов, але наша найніжніша у світі»,«Рідна мова», «Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу»;
  • відео-подорожей «Мова нас єднає»,  «Калинова моя Україна»;
  • конкурсів  малюнків «Мова – серце народу», «Рідне слово – диво калинове».;
  • інформаційно-пізнавальних п’ятихвилинок «Пиши правильно! Читай правильно!»;
  • бібліотечного уроку «Краща мова єднання – українська».

Всі заходи  були підпорядковані єдиній виховній меті: шанувати, розвивати українське слово, дбати про красу і багатство української мови.

Нашому поколінню випало складне і відповідальне завдання – відродити українську мову, українську державність, націю. І ми повинні твердо усвідомити, що це – наш святий обов’язок, і за нас цього ніхто не зробить. Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово – щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього, живіть повноцінним життям, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни. Любіть, шануйте і бережіть рідну мову – вона наш генетичний код!

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.