Сьогоднішній день – це день спільного болю, спільної пам’яті, спільного обов’язку. Обов’язку  закарбувати в серцях пам’ять про тих безневинних, кого прирекли на страшну смерть – смерть від голоду. Обов’язку – не забути правду про злочин, влаштований комуністичним режимом шляхом насильного вилучення продовольчих запасів в селян, яке поєднувалось із широкими репресіями проти різних верств населення.  Мільйони життів відібрано жорстоким спланованим актом геноциду проти українського народу. Ми повинні передавати цю правду з покоління в покоління. Адже життя людини — найцінніший дар, дорожчий за всі цін­ності на землі.

Боляче згадувати  таке страшне минуле, але це  минуле нашого народу, яке до цих пір є страшною раною  у наших серцях.

Ми ні в якому разі не маємо забувати про ці страшні події початку ХХ століття, коли цілі сім’ї вимирали в селах від того, що їм нічого було їсти.

Наш педагогічний колектив кожного року згадує нашу історію, доносе її у майбутнє: справжньою, нехибною, неприхованою, щоб захистити набутою пам’яттю підростаюче покоління.

Протягом тижня проведено виховні заходи #Голодомор90 на вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. – геноциду українського народу. Особливу увагу приділено поширенню знань про трагічні сторінки історії нашої країни, осмисленню обставин виникнення, перебігу та наслідків творення голоду тоталітарним режимом.

На уроках історії учні школи переглянули відео-спогади очевидців голодоморів, архівні матеріали того часу, які тривалий період не оприлюднювались та підготували виступи з даної тематики.

Учні початкових класів працювали над створенням карти України «Голодомор. Незабудки пам’яті», декламували вірші та зачитували спогади очевидців тих подій.

 Голодомор 1932–1933 рр. – штучно організований та умисно підтримуваний тоталітарним комуністичним режимом голод в Україні з метою придушення антирадянських настроїв та виступів проти колективізації на селі.

Пам’ятаймо, вшануймо пам’ять загиблих від жорстокого геноциду українців!

Знаючи історію та критично її осмислюючи, ми зможемо захищати права людини та запобігати будь-яким проявам дискримінації.

Запали 26 листопада свічку пам’яті та освіти нею дорогу в майбутнє!

Україна пам’ятає!

Нікому не згасити свічку пам’яті!

Не забудемо! Не пробачимо!

Ми пам’ятаємо! Ми сильні!

#Голодомор90

#Пам’ятаємо_СШ110

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.