Сертифікація педагогічних працівників – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи.

У 2019 році в Україні пройшла перша сертифікація вчителів початкових класів. Це пілотний проект, що направлений на виявлення кращих практик педагогічних працівників. Існує певна недовіра до самої процедури і до результатів сертифікації. Має пройти певний час аби сертифікація, як будь-який новий механізм, отримав довіру. Тому такою важливою була зворотна інформація від учасників сертифікації – 2019.

Адже процедура у цілому нова. Тож в новину було все: і процедура ЗНО, і самооцінювання із завантаженням електронного портфоліо, і вивчення практичного досвіду експертами. Сертифікація проводилася вперше, тож на деяких етапах траплялися деякі неузгодженості, наприклад під час завантаження того ж таки портфоліо або під час організації роботи освітніх експертів. Все це учасники сертифікації відчули на собі. Дехто з учасників висловлював невдоволення переліком завдань на тестуванні, бо вони розраховували на професійно-педагогічну направленість питань, пов’язану саме з викладанням, і отримавши нескладні запитання, які стосувалися математики чи історії України, безпеки життєдіяльності певною мірою виявилися неготові відповісти. Але це не була критична кількість питань, тобто якщо на них не відповіли, то це не повинно було суттєво вплинути на результат.

Про першій досвід сертифікації, про критерії та індикатори оцінювання вчителів, про забезпечення незалежності роботи комісій та експертів, які проводитимуть сертифікацію, говорили під час робочої зустрічі колеги нашого закладу освіти  Гуза Н.О. та Арсенюк Н.О.

Попереду у нас другий пілотний рік сертифікації  в якому бере участь Черевко Т.С. бажаємо її успіхів, досягнення цілей, сил та наснаги до нових звершень!

Наші колеги переконані, що ця зустріч, в результаті якої відбувся обмін досвідом між педагогами районів, є позитивною і потрібною для  освітян  новацією, що переросте в добру традицію.

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.