Історія – наука, яка вивчає минуле людства, довготривалий процес, де всі події пов’язані одне з одним. Те, що відбувається сьогодні, має коріння в минулому.

Голодомор… Страшне слово. Страхітливе явище. Мільйони життів українців забрав Голодомор 1932- 1933 років. Говорити з дітьми про такі страшні події складно, але необхідно. Ми маємо знати що відбувалося, розуміти причини подій 1932-1933 років та їхні наслідки.

Історія про Голодомор – це історія, яка нам допомагає боротися і робить нас сильнішими. А також демонструє, чому важливо вчитися – бо знання наша сила і зброя.

Цього року ми вдруге вшановуємо жертв Голодомору в умовах повномасштабної російської агресії. Ми знову маємо справу з російським імперіалізмом, який і не приховує своїх злочинних намірів: знищити Україну та українську ідентичність. Десятки населених пунктів стерті з лиця землі, тисячі мирних українців стали жертвами обстрілів і бомбардувань, були закатовані й розстріляні.

Вшановуючи тих, хто загинув у страшні часи Голодомору, класними керівниками, вчителем історії проведені години спілкування, уроки пам’яті і скорботи «Голодомор – біль душі та пам’ять серця». Особливу увагу приділено поширенню знань про трагічні сторінки історії нашої країни, осмисленню обставин виникнення, перебігу та наслідків творення голоду тоталітарним режимом.

Учні початкової школи виготовляли ангелів «Знаємо. Сумуємо. Пам’ятаємо».

Все це викликало у дітей багато роздумів: про життя, про країну, про минуле, сьогодення і майбутнє.

У шкільній бібліотеці організована виставка літератури «І пам’яті свіча не згасне…».

Учні старших класів відвідали Національний музей Голодомору-геноциду, де згадали про так званий “Закон 5 колосків”, переглянули відео “Чому голодомор став можливим” архівні матеріали того часу та поговорили про спогади людей про Голодомор.

А на завершення вшанували пам’ять жертв Голодоморів хвилиною мовчання, поклавши квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору.

Нині українські воїни, захищають і нашу ідентичність, право бути господарями на своїй землі, шанувати власну мову, історію, культуру, героїв.

Наш заклад також долучився до

акції «Пам’ятай про жертв Голодомору», яку ініціював Український інститут національної Виготовивши окопні свічки, створюючи листи і малюнки, сувеніри-обереги аби зігріти своїм теплом і підтримати наших захисників.

25 листопада запрошуємо всіх о 16-й годині приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічку».

Сьогодні день скорботи. В темну пору

У пам’ять мовчки свічку запалю.

Численних жертв того Голодомору

Злічить не можна. З присмаком жалю

Горить свіча, поволі віск стікає

І застигає прямо на столі,

А туга з болем серце не лишає

За мій народ, що гинув у імлі.

Українці вижили і не забули. Ми існуємо і пам’ятаємо. Ми існуємо, бо пам’ятаємо.

 

#Голодомор90

#пам’ятаємо

#єднаємося

#переможемо

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.