Ти велична і проста.

Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово!

Іван Багряний

21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято: до календарів усього світу воно увійшло тільки в 1999 році. Святкування цієї визначної дати  відбулося і в нашому закладі освіти.

До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся шкільна родина. Так у початковій школі пройшла пізнавальна музично-театралізована вистава “Плекаймо рідну мову”,  яку підготували Плєшакова К.М. та Черевко Т.С., у привітанні учні розкрили історію свята, розповіли про багатство і значення рідної мови в житті нарду, декламували вірші, співали українські пісні,  показували вистави.

Метою проведення заходу було:

  • донести до учнів красу і багатство української мови;
  • формувати відчуття краси рідної мови;
  • виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

Миронова Ю.В. на уроках української мови проводила  інформаційну хвилинку «Чому так говорять», а також протягом дня включала пісні сучасних виконавців про рідну мову, про Україну, які пролунали через систему радіооповіщення школи.

Класними керівниками було проведено тематичні бесіди на тему «О слово рідне, хто без тебе я…», «Хто про мову думає, зна, що у нього мати є», «Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ».

Мироненко Т.В. на уроках української мови  з учнями поглиблювали свої знання про мову, її розвиток, місце серед інших мов світу, а також знайомилися з шляхами підвищення культури мовлення, з мовними обов’язками громадян, з державними документами, що стосуються української мови.  

Учні старших класів випустили стінгазети у яких привітали всіх зі святом та описали вислови про мову видатних людей, прислів’я та приказки, тощо.

Проведені заходи сприяли збагаченню духовних, мовних і культурних надбань підростаючого покоління, зміцненню державотворної функції української мови.

     Сучасний світ знає: допоки є мова, доти є народ.

Тож побажаємо всім українцям – щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього, живіть повноцінним життям, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни. Любіть, шануйте і бережіть рідну мову – вона наш генетичний код.

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.