Мова –державна перлина,

Нею завжди дорожіть.

Без мови немає країни –

Мову, як матір, любіть.

Українська мова – це мелодія душі, це пісня про красу і любов, це історія нашого народу, це наше коріння і наш дім.

Українська мова – це скарб, який ми повинні берегти, це наша гордість і наша сила, це наше майбутнє.

З 30 жовтня вчителі початкової школи та вчителі української мови та літератури, що викладають у 1-9-х класах, спланували та провели разом з учнями багато різноманітних заходів, які мають на меті донести до здобувачів освіти красу і багатство української мови; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя, почуття патріотизму і гордості за свій народ, його звитягу у важкі воєнні часи.

Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Конкурси, мовні ігри і турніри спонукали учнів до творчості й пізнання, викликали ще більший інтерес та бажання вчитися, сприяли розвитку креативності, вчили бути спостережливими, кмітливими та винахідливими. Саме сьогодні, в нелегкий час для нашої держави, а особливо для її мови проведені заходи є важливими і особливо актуальними.

Розпочався тиждень з конкурсу скоромовників «Повтори, якщо зможеш!».

Скоромовка для дитини – це весела та віртуозна гра у швидке повторення жартівливих віршів та фраз, які складно вимовити без належної практики.  У цьому переконались учні 1-4класів. Діти  на заході вчились вимовляти кумедні, щирі та смішні скоромовки, цей конкурс пройшов дуже шумно і весело. Приємно було бачити різнобарв’я вишиванок, що прикрашали дітей.

Неможливо передати словами усі її барви – треба чути, вивчати, знати мову. Учитель  української мови та літератури, Миронова Ю.В. в 5-7 класах провела конкурс скоромовників «Швидко говорити – красу мови творити». Учні виразно декламували скоромовки, пробуджуючи у слухачів патріотичні мотиви: любов до рідної мови, землі, України, возвеличення української нації, державності…

А ви знаєте, що існує найдовша скоромовка  в світі українською мовою – 688 слів! Вона увібрала у себе понад 70 українських скоромовок. Автор і виконавиця Анастасія Смєхова. На You Tube є декілька роликів, які демонструють цю довгу скоромовку. Чи вірите ви, що її можна вимовити? І не просто прочитати, а проговорити чітко, швидко і без зупинок! Радимо і вам спробувати!

31 жовтня учні 8-9 класів під керівництвом Соколової І.М. взяли активну участь у конкурсі знавців крилатих висловів та фразеологізмів «Фантастична мова» .

Протягом декади у бібліотеці закладу було оформлено виставки книг, газетно-журнальних публікацій «О мово вкраїнська! Хто любить її, той любить мою Україну» (В.Сосюра).

А також 1 листопада Шмигирівська Н.О. провела Бібліотечний урок «Читайлик» юні здобувачі освіти 1-4класів знайомилися з новинками літератури. Зустріч пройшла жваво та весело, ніхто й не помітив як минув час.

2.11 під керівництвом Назаренко І.Ю, шкільне самоврядування провели квест-гру «Віднайди, розшифруй, рідну мови ти шануй!» для 5-9 класів. Діти подорожували по станціях, дізнавалися нове про мову і слово, демонстрували свої мовні знання, ділилися враженнями, це було неймовірно!

Такі ігри є частиною національно-патріотичного виховання. Вони дають змогу дітям об’єднатися, навчитися працювати у команді та в інтерактивній формі отримати нові знання.

Завершився предметний тиждень, а любов до рідної мови залишається на все життя. Уся шкільна родина закладу переконана, що відзначення Дня української писемності та мови гуртує всіх українців на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду, адже кожен народ відбудеться лише тоді, коли усвідомить себе у рідному слові. Тому треба любити рідну мову, берегти й захищати, як найкоштовніший скарб. Такі заходи гартують усіх нас на шляху зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Чудовий настрій, любов до рідного краю, гордість за свою мову і народ відчули учні в цей тиждень і понесли це в свої сім’ї та домівки.

Мова – це велике національне надбання, це пісня душі, покладена на слова…У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об’єднаних в єдине ціле – народ.

Любіть! Шануйте і плекайте рідну мову! А надто сьогодні, в такі неспокійні часи для нашої держави.

#Українська_код_нації

#СШ_110

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.