Сучасний педагог у освітньому процесі повинен намагатися вдосконалювати свою роботу, використовувати нові форми, методи, засоби, прийоми на уроках.

Народна мудрість говорить: «Не навчайте дітей так, як навчали нас. Вони народилися в інший час.» Тому педагог–має розглядати кожного учня, як окрему особистість з її поглядами, переконаннями, почуттями. Саме інноваційні технології передбачають розв’язання цього питання та допомагають у роботі.

Отож, які технології майбутнього вже на порозі і як їх використовувати в освіті? Які навички будуть потрібні? Як підвищити добробут учнів і вчителя? Дізнаємося, обмінюємося досвідом про головні тренди та лайфхаки.

20 червня відбулася зустріч нашого колективу у формі педагогічного коворкінгу на тему: «Інноваційні освітні технології в дії».

Доповідачами сьогодні були досвідчені учителі–практики: учитель початкових класів – Черевко Тетяна Степанівна (“Через творчість і гру до культури демократії”), учитель зарубіжної літератури – Яковлева Тетяна Павлівна (“Інтерактивніінструменти для ефективного навчання”) та учитель української мови та літератури Соколова Інна Михайлівна (Інформаційні технології в дії:альтернатива тестам “На урок” та презентаціям PowerPoint”).  Які на конкретних прикладах з навчальної діяльності презентували використання в освітньому середовищі онлайн- та інформаційно-комунікаційних , проектних, інтерактивних технологій навчання, технологій критичного мислення, формуванню ключових та предметних компетентностей учнів, застосування педагогіки співробітництва, створення нового освітнього середовища на основі концепції НУШ та положень Закону України «Про освіту».

У ході спілкування було обговорено широке коло питань:

  1. Інновації є об’єктивним процесом еволюції освіти;
  2. жодна інноваційна технологія не є універсальною;
  3. запровадження будь-якої інновації потребує змін – матеріально-технічних, психологічних;
  4. запровадження інновацій потребує програмного і методичного забезпечення; знання методики інновацій;
  5. новітні технології потребують зміни всього життя класу, а також багато часу для підготовки як учнів, так і вчителя;
  6. починати впроваджувати новітні технології потрібно поступово, адже до них треба звикнути. Краще старанно підготувати кілька занять у навчальному році, ніж часто проводити їх нашвидкуруч;
  7. використання педагогічних інновацій не самоціль. Це лише засіб досягнення навчальної мети;
  8. кожен учитель – творець власної технології.

У підсумках роботи педагогічного коворкінгу з інноваційних технологій директор закладу – Лариса Ігорівна Дубовик відмітила досягнення наших вчителів в плані просування і застосування інноваційних технологій навчання в забезпеченні якості освітнього процесу, та подякувала за цінні та якісні знання і компетенції.

Захід пройшов в атмосфері співпраці, став платформою для продуктивних дискусій, обміну досвідом, генерування інноваційних освітніх ідей.

Наші вчителі, як і суспільство, на місці стояти не можуть; ми постійно рухаємся вперед, ідемо в ногу із життям, творчі, ініціативні, шукаємо свої власні методики, ті, які будуть учням більш до вподоби і під силу, виробляєм свій власний педагогічний стиль.

Тож не забуваймо, справжній вчитель повинен працювати на майбутнє, а наше гідне майбутнє – це наші діти!

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.