Не треба боятися стресу,
його не буває тільки у мертвих.
Стресом потрібно керувати –
керований стрес несе у собі аромат
та смак життя
Ганс Сельє

Наша психіка важко переносить невизначеність. Особливо, якщо вона повʼязана з небезпекою. Перші вибухи, що пролунали по всій країні 24-го лютого, змінили нашу реальність. Страх невизначеності став на зміну мирному побуту, планам і мріям. Жахливі новини, постійні повітряні тривоги, тисячі переляканих дітей, невизначеність і нерозуміння майбутнього. Такі реалії спричиняють величезну внутрішню напругу, наша психіка перебуває у ненормальних стресових умовах.

Від побачених подій наш мозок почав працювати в режимі стресу. А як ми знаємо, стрес негативно впливає не тільки на психічне здоров’я, але – і на весь організм в цілому. Психіка не може відчувати постійну сильну напругу, і витісняє почуття, які немає часу та місця переживати. Так виникають різного роду психологічні проблеми, з якими не кожній людині під силу самостійно впоратись. Кожна людина повинна вміти стабілізувати свій емоційний стан.

Психологічна резильєнтність — це здатність долати стреси та важкі періоди конструктивним шляхом.

Як адаптуватися до такого стану справ і давати собі раду, розповіла Хмелєва-Токарєва Ольга Василівна – завідувач науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Інституту післядипломної педагогічної освіти (соціальний педагог, психотерапевт, тренер з ненасильницького спілкування, коуч ICF, Член Української спілки психотерапевтів) на психолого-педагогічному семінарі: «Формування резильєнтності учасників освітнього процесу, як опанувати стрес впоратися з викликами та управляти конфліктами».

Були розглянуті актуальні питання проведення освітнього процесу в період надзвичайних ситуацій: підходи розкриття поняття стресостійкості і резильєнтності та механізмів їхнього формування; складники резильєнтності; обговорили особливості саморегуляції емоцій та власної стресостійкості. Також висвітили питання колективної стійкості, ролі здорових стосунків в педагогічному колективі та шляхів їхньої побудови.

А також наш колектив мав можливість на власному досвіді пропрацювати деякі вправи, які допоможуть вчителям, здобувачам освіти впоратися зі стресом та його наслідками, емоційно налаштуватися на урок, на плідну роботу, сприятимуть атмосфері емоційного відновлення, почуттю безпеки та психоемоційного комфорту.

Захід пройшов у теплій, дружній атмосфері.

Дякуємо за цікавий, змістовний та дуже актуальний навчальний семінар Ользі Василівні.

Результати нашої роботи дають наснагу працювати далі, вірити в наш народ, ЗСУ і нашу країну!

Бережіть своє психічне здоров’я, адже це потрібно для нашої перемоги!

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.