Ми атомні заложники прогресу.

Вже в нас нема ні лісу, ні небес.

Так і живем од стресу і до стресу,

Абетку смерті маємо –  АЕС.

Л. Костенко

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о першій годині 23 хв. 40 сек. над 4-м реактором Чорнобильської атомної електростанції несподівано розірвало нічну темряву велетенське полум’я. Почався новий відлік українського часу. Болісний. Гіркий. Печальний.

Чорнобиль. Це земля, стежки якої заросли травами, якими ніхто не ходить. Це слово сьогодні стало символом горя, страждань, розорених людських осель.

Минуло 33 роки, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати і дорослих і дітей. Цей день не минув безслідно – він розніс по світу багато трагедій…

У нашому закладі освіти пройшли заходи з нагоди 33-х роковин Чорнобильської катастрофи. Серед них – загальношкільна лінійка «Дзвони Чорнобиля», для учнів 1-11 класів. На якій було розказано про міста Прип’ять та Чорнобиль, які через трагічну подію 1986 року стали відомими на весь світ.  Про страшне екологічне лихо, про 30-кілометрову зону відчуження, про «рудий ліс», про героїв-ліквідаторів… Хвилиною мовчання вшанували пам’ять  всіх тих, хто не вагаючись віддав своє життя за майбутнє мільйонів людей.

У холі організовано виставку «Чорнобильська катастрофа – біль України»;

Класними керівниками на протязі тижня проведено виховні години, бесіди, хвилини інформування, уроки пам’яті «Чорнобильський слід на землі, у долях, у душах», під час якого учні переглянули відео документальних фільмів «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів» та фото матеріали про аварію на ЧАЕС та її наслідки, зачитали спогади прип’ятчан про жахливі події квітня 1986 року.

Більш детальніше про аварію, страшні її наслідки учні дізналися під час відвідування Національного музею «Чорнобиль», де мали можливість переглянути історичні фото, фрагменти документальних фільмів про Чорнобиль та інші міста і села 30-ти кілометрової зони, макети реактора,  особисті речі ліквідаторів…

Наші учні з класоводами 26 квітня поклали квіти до пам’ятника «Чорнобильської слави».

Уже давно віддзвеніли Чорнобильські дзвони, а ми все пам’ятаємо тих, хто пішов у вогонь рятуючи людство від біди. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим.

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.