Інклюзивна освіта – перспектива нова.

Хоч різні можливості – рівні права!

Кожна дитина – це цілий світ,

Освіта, повага і рівність для всіх!

Питання інтеграції дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітній простір є надзвичайно актуальним, особливо у контексті тих змін, які на сьогодні відбуваються в освіті. Кожна дитина, незалежно від своїх особливостей – фізичних, інтелектуальних, соціальних, емоційних чи мовних, повинна мати можливість реалізувати своє право на навчання в будь-якому типі освітнього закладу і отримати при цьому гідну та якісну освіту.

24 березня 2021 року в онлайн форматі відбулася педагогічна рада  з теми «Інклюзивне навчання – рівний доступ до якісної освіти», яку підготувала і провела заступник директора з навчально-виховної роботи Мироненко Т.В.

Під час якої  розглядалися наступні питання:

  1. Інклюзивна освіта – рівний доступ до якісної освіти.
  2. Характеристика дітей із особливими освітніми потребами.
    3. Вчитель і асистент вчителя: ролі і відповідальність.
  3. Особливості роботи з дітьми з ООП.
  4. Оцінювання навчальних досягнень учнів у класі з інклюзивним навчанням.
    6. Сучасні стратегії, підходи, механізми роботи в класах з інклюзивною формою навчання.
  5. Особливості побудови роботи з батьками дітей із особливими освітніми потребами в процесі психолого-педагогічного супроводу дитини з ООП в закладі освіти.

Тетяна Володимирівна детально ознайомила колег з нормативними документами, які регулюють інклюзивну освіту; наголосила на особливостях роботи дітей з особливими потребами, зокрема визначати освітні потреби; взаємодіяти з батьками та дітьми із різними особливостями, що мають ТПМ, ЗПР, сенсорні, поведінкові інтелектуальні та аутистичні порушення, ПФОРА, а також складні (комбіновані) порушення.

Директор, Лариса Ігорівна Дубовик, звернула увагу колег, що сьогодні питання інклюзивного навчання може торкнутися кожного освітнього закладу, а тому весь трудовий колектив школи повинен знати, що головне завдання – це створити належні умови, щоб дитина відчувала себе рівною серед рівних, бо це є пріоритетом Нової української школи.

У ході цікавого і продуктивного спілкування учасники поділилися напрацьованим досвідом роботи з особливими дітьми та переглянули відео ролики.

Педрада пройшла цікаво та плідно, кожний зміг отримали можливість поповнити свої професійні компетенції, взяти для себе щось важливе та корисне.
Як підсумок,  ми прийшли до спільного висновку: наше головне завдання – допомогти таким учням стати успішними.

Питання інклюзії і надалі залишається відкритим, адже щоб отримати досвід роботи потрібно попрацювати не один рік і отримати цінну практику.

Категорії: НОВИНИ ШКОЛИ

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.